Apps waarmee je een betaalde parkeerplaats via je mobiel kunt regelen krijgen een steeds bredere landelijke dekking. Nederland telt inmiddels een breed aanbod. Hoe zit het met de prijzen en wat zijn de verschillen?

Het principe is eenvoudig. Als je een app- of internetverbinding op je smartphone gebruikt, kun je daarmee aangeven dat je op een betalende parkeerplek in een stad staat. Als je vertrekt geef je dat ook aan. De betaling wordt dan achteraf via een afschrijving geregeld.

Er zijn in Nederland inmiddels vier grotere aanbieders: Parkmobile, Park-line, SMSParking en Yellowbrick en een kleinere partij met een kapitaalkrachtige moeder: Rabobank-dochter Myorder. Van belang is verder dat Yellowbrick een samenwerking met de ANWB heeft.

Myorder heeft dekking in 80 steden en claimt begin 2016 met landelijke dekking te komen; de overige partijen zijn al breder verspreid met zo’n 130 tot 170 steden in Nederland, waarbij Parkmobile en Park-line aan de bovenkant van deze range zitten. Onderling zijn er nog wel verschillen bij deals die de aanbieders hebben voor garageparkeren.

De tarieven van de aanbieders lopen ogenschijnlijk niet erg ver uiteen, maar er zijn wel verschillende betaalmodellen. Om een idee te krijgen van de prijsverschillen nemen we twee vormen door: met en zonder abonnement.

Mobiel parkeren zonder abonnement

SMSParking en Yellowbrick werken met eenmalige kosten van respectievelijk 5 euro (registratie) en 10 euro (kosten parkeerpas voor Q-Park). Parkmobile, ANWB en Myorder rekenen geen eenmalige kosten.

Kanttekening die je bij de ANWB-dienst moet maken is dat alleen ANWB-leden gebruik kunnen maken van de door Yellowbrick gefaciliteerde dienst. Een ANWB-abonnement kost 15 euro per jaar, maar aangezien dit voor een reeks ANWB-diensten is, hebben we dat in de parkeervergelijking buiten beschouwing gelaten.

Naast eenmalige kosten die sommige aanbieders rekenen zijn er de kosten per parkeerbeurt. Die zijn bij SMSParking hoger als je gebruik maakt van sms (start en stop elk 0,24 euro, dus 0,48 euro) dan als je gebruik maakt van de app (hele parkeeractie 0,24 euro).

Bij Myorder betaal je 0,22 euro per parkeerbeurt, bij ANWB en Parkmobile 0,25 euro, en bij Yellowbrick 0,34 euro. Park-line heeft alleen een aanbod met abonnement.

Hoe pakt dat vergelijkenderwijs uit? Onderstaande grafiek geeft een beeld van de stand na 37 parkeerbeurten.

Myorder is hier de goedkoopste, gevolgd door ANWB en Parkmobile. Deze partijen kennen geen eenmalige kosten. Te zien is verder dat Yellowbrick na 37 beurten goedkoper wordt dan de sms-dienst van SMSParking, vanwege de lagere kosten per parkeerbeurt.

Niet te zien in de grafiek, maar wel te voorspellen is het volgende: de app-dienst van SMSParking kent eenmalige kosten van 5 euro en start daarom hoger dan Parkmobile/ANWB, maar de kosten per parkeerbeurt zijn een cent lager bij SMSParking. Na 500 parkeerbeurten zal de app van SMSParking dus goedkoper worden dan ANWB/Parkmobile, maar nog wel duurder blijven dan Myorder.

Mobiel parkeren met abonnement

Bij de abonnementsvormen rekent SMSParking 1,30 euro per maand, Parkmobile 2 euro per maand, ANWB 2,38 euro per maand, Park-line 2,50 per maand en Yellowbrick 3,25 euro per maand. Bij Park-line en SMSParking (app) komen daar nog gebruikskosten bij van respectievelijk 0,15 euro en 0,16 euro per parkeeractie.

Als je alle kosten meeneemt - dus eenmalig bedrag, maandbedrag en kosten per parkeeractie - en je parkeert 25 keer in een maand, dan ziet het plaatje er na de eerste maand zo uit.

Parkmobile en ANWB zijn duidelijk het goedkoopst vanwege de afwezigheid van eenmalige kosten en de relatief lage maandtarieven. SMSParking heeft het laagste maandtarief, maar hier wegen de eenmalige kosten en de kosten per parkeeractie mee. Yellowbrick is de duurste, vooral vanwege de eenmalige kosten van 10 euro.

Trek je de lijntjes door, dan zie het plaatje er na drie maanden - met dus elke maand 25 parkeerbeurten - anders uit.

Parkmobile en ANWB zijn nog steeds veruit het goedkoopst. Maar Yellowbrick zakt in dit voorbeeld onder SMSParking en Park-line. Dat komt omdat de maandkosten bij 25 ritjes voor Yellowbrick steeds 3,25 euro zijn, terwijl  je bij SMSParking in dat geval 5,30 euro per maand betaalt en bij Park-line 6,25 euro.

Het aantal parkeerbeurten per maand speelt dus een grote rol bij de verdere kostenontwikkeling voor SMSParking en Park-line. Om goedkoper te worden dan Yellowbrick zou je met SMSParking bijvoorbeeld niet meer dan 11 keer per maand betaald moeten parkeren en bij Park-line ligt de grens dan op vijf parkeerbeurten.

Bij enkele parkeerbeurten per maand is het theorie ook nog mogelijk om met SMSParking goedkoper uit te raken dan bij Parkmobile en ANWB, omdat de abonnementskosten per maand het laagst zijn bij SMSParking.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl